lördag 10 januari 2009

Skämsburk

Ibland när jag blir riktigt arg så händer det att jag svär. Det uppskattas inte av mina barn. Yngsta dottern kom idag på att jag skulle ha en burk där jag måste lägga 1 kr varje gång jag svär och äldsta dottern verkställde den ideen på direkten.

Så nu har jag en svordomsburk, eller skämsburk kanske passar bättre, där jag förväntas lägga 1 kr om jag slinter med tungan. Just nu ligger det 2 kronor i burken. Vad som ska hända med pengarna när (om) burken blir full vet jag inte men jag antar att barnen kommer på något.

Skridskoåkning


Barnen fick nya skridskor i går. Vi var inte ute och åkte skridskor på hela förra året så de gamla skridskorna var på tok för små. Så idag trotsade vi plusgraderna och åkte till Enhörna IF och åkte på deras nyspolade och jättefina is.

Kamratstugan vid Enhörna IF


Till en början var det många där och åkte men på slutet var det bara mina barn kvar på isen. Passade dem bra eftersom de då kunde försöka lära sig lite nya tricks med de nya skridskorna.



Svårhållet nyårslöfte

För första gången någonsin har jag avgett ett nyårslöfte. Att jag gav ett i år var till stor del beroende på att jag har ett beteende som jag faktiskt skulle behöva ändra på. Eller. Jag har en hel del vanor som jag skulle behöva ändra på men bara en som jag kan tänka mig att ändra på.


Det är så att jag inte äter frukost. Kaffe dricker jag desto mer och det har liksom kännts som det har räckt. Nackdelen med att inte äta frukost är att när man väl blir hungrig, vilket jag inte blir förrens några timmar efter att jag gått upp, är man oftast inte hemma längre. Det i sin tur innebär att när jag väl äter så äter jag som en häst. Man blir helt enkelt inte mätt förrens man helt plötsligt är proppmätt.


Så, nu har jag i tio dagar försökt äta frukost. Det är grymt svårt, för det första att komma ihåg det och för det andra så är jag helt enkelt inte sugen. Min kompromiss blir därför att fortsätta koncentrera mig på kaffet, som nu i dessa kaffenörds tider helst ska vara gjort i en perkulator, ganska svagt och med mjölk i, och så tar jag två torra knäckebrödsmackor med mig i bilen och äter på väg till jobbet. Smart va!



Perkulatorn där jag gör kaffet på mitt sätt, minst ett mått kaffe mindre än antal koppar vatten.

fredag 9 januari 2009

Bästisar eller not

Den här från tjuvlyssnat är så jäkla udda... Gör man så här?? På riktigt?

Två tjejer ~18 sitter mittemot varandra och pratar. Samtidigt håller de på med sina mobiler.
Tjej 1: Skulle du åka till Hötorget eller?
Tjej 2: Ja, hon bara: "kom hit så går vi på stan och kollar rean".
Tjej 1: Okej, men kan vi lyssna på musik så länge? Jag ska ju åka längre än du. Så kan vi säga "hej då" redan nu typ? Jag bara måste höra den här nya skivan jag laddade ned idag.
Tjej 2: Visst, hej då!
Tjej 1: Hej då, vi hörs i morgon eller något!

Båda tar på sig sina hörlurar. De sitter fortfarande mittemot varandra men är tysta och lyssnar på musik i fem stationer till då Tjej 2 går av utan att säga ett ljud till sin kompis.

Julias arv


Efter en lång period av total lästorka gick jag i veckan in på biblioteket i Enhörna. Eftersom det framförallt är ett skolbibliotek så är det ganska tunt med vuxenböcker. Hittade ändå två böcker, Julias arv av Sidney Sheldon från 1995 och Blaze av Stephen King från 2008 (i svensk översättning).

Julias arv läste jag ut idag och den var väl sådär halvdan. Såg på Boksidan att någon person där placerat boken i genren thriller. Någon thriller tycker jag då rakt inte att den är, snarare vanlig skönlitteratur.

Nu ska jag snart börja läsa Blaze. Jag drar mig bara lite för att sätta igång med den eftersom Stephen King ibland skriver så äckligt läskiga böcker.


Bilden är från Bra Böcker

onsdag 7 januari 2009

Hur pallar hon?

Malin Wollin skriver i en krönika hur hennes vardag ser ut. Hon ammar, betalar räkningar, jobbar och verkar fara omkring som en vettvilling. Jag får magsår bara jag läser vad hon gör.

När jag var hemma med mina barn började jag plugga på komvux för att läsa upp mina betyg. Det var ett sabla göra, jag kommer ihåg hur jag satt och läste engelska inne i barnens rum medans de ritade. På kvällarna, när barnen sov, pluggade och skrev jag svenskan. På den här tiden ammade jag faktiskt ett barn jag med, om än inte på heltid.

Ni ska inte tro att jag fixade att hålla huset i schysst skick under den här tiden. Barnen kunde jag fixa, pluggandet gick det också. MEN be mig sablar- i- mig inte att diska, tvätta och städa samtidigt! Det var samma sak sedan när jag började pendla till stockholm för att plugga där. Fyra timmars restid tur och retur per dag (kollektivtrafikstid räknat), hämtning/lämning på dagis, tentaskrivande, trösning och matning av barnen - jag fixade det. Samtidigt såg huset ut som ett bombnedslag.

Hur tusan kan någon människa fixa den delen _också_? Och hur mår man _om_ man gör det?

Jag tror att det är den här sidan av mig som gör att jag inte skulle orka gå in i väggen. Jag orkade helt enkelt inte göra ALLT och därför prioriterade jag bort någonting. Vilket om man ska vara ärlig, inte var alltför svårt. Städning är inte min starkaste sida ens när jag har all tid i världen.

Sittvänlig

Nu äntligen har vi fått vår nya soffa! Sambon verkar ganska nöjd, jag och ungarna är helnöjda! Får vi bara ut den fula fåtöljen som sambon envisas (Bor jag också här eller?) med att ha kvar till hunden så kommer allt att vara frid och fröjd.


tisdag 6 januari 2009

Sista dagen

Efter att ha varit ledig i drygt två veckor så väntar vardagen i morgon igen. Känns så jäkla surt. Undrar hur länge man måste vara ledig för att man ska känna sig mätt på det.

Sista lediga dagen tillbringades för övrigt med två kompisar på IKEA. Inga pengar hade jag att sätta sprätt på och ingenting letade jag efter. Det var bara kul att gå där och peta på vad man än kände för utan att ha någon sur karl som gick bakom och påpekade att jag inte behöver ditten eller datten.

Mitt och sambons IKEA- rekord ligger på under 15 min. Det är å andra sidan den enda gången som han inte har varit sur när vi kom ut därifrån :-)

måndag 5 januari 2009

Pulkaåkning

Även om det är kallt så har vi nästan ingen snö alls här. Därför åkte jag och barnen idag till Ragnhildsborgsbacken i Södertälje där de har snökanon och därför en pulkabacke full med vit och fin snö.

Backen var både brant och guppig och jag lyckades bli påkörd av en kille på runt 4 år som inte riktigt hade koll på sin snowracer. Jag föll som en fura och ungen sprang livrädd därifrån. Det är lite det som är grejjen med att vara vuxen. Det spelar ingen roll hur illa man gör sig det är ändå barnen som behöver tröstas.

Lyckligtvis gjorde barnen inte illa sig och vi åkte hem efter en underbar vinterdag i pulkabacken med träningsvärk i benen och varm cholad i magen.
Full fart nerför.

Chokladpaus i snön

Rätt hygglig utsikt över kanalen

söndag 4 januari 2009

Myggfritt

Idag har det varit riktigt svinkallt, -14 har vi haft utanför dörren här hemma. "Myggfritt" sa farfar när vi frös. Det var i alla fall så pass kallt att jag tyckte lite synd om fåglarna och tänkte att vi skulle ta och ge dem lite mat.


I vanliga fall brukar vi undvika att mata fåglarna eftersom Findus, vår katt, inte är dummare än att han också brukar passa på att äta sig mätt. Dock inte på fåglarnas mat... Nu när det är så kallt så ligger han mest inne så då tänkte jag att vi kunde passa på.


Eftersom jag varken hade färdig fågelmat eller kokosfett hemma så hittade jag på ett recept. Lite mathavre, osaltade cashewnötter och en skvätt olja, det borde bli bra. Det blev det inte. Jag vet inte om fåglarna, visa av sina bortgågna kompisars död, inte vågade sig hit eller om blandningen helt inte lockade dem. De sket i alla fall i fågelmaten och därmed önskar jag dem lycka till att hitta egen mat.


Barnens farmor och farfar lyckas en aning bättre, om det beror på att de har kattfritt eller på att maten håller en aningens annan standard vet jag inte....

Ormens tecken

Sambon köpte Ormens tecken av Raymond Khoury till mig nu i mellandagarna. Jag började läsa den men eftersom vi hade rätt fullt upp så hann jag inte läsa ut den direkt utan den blev liggandes.

Sambon tolkade det som att jag var ointresserad av boken och började istället själv att läsa den. Av hans intresse att döma så är den bra. Nu vet jag inte om jag ska sno tillbaka boken från honom eller snällt vänta tills han är klar....



Omslagsbilden är ifrån Norstedts förlag

Ny layout

Testar en ny mall till bloggen, blev kanske lite väl rosa.... Har kvar den här ett tag och känner efter om den är okej ändå.