lördag 9 augusti 2008

Överbeskyddade barn

Jag tror alla överbeskyddar sina barn i viss mån. I bekantskapskretsen är det flera som erkänner att de är lite hönsiga med barnen, mig själv inkluderad. Om jag jämför min egen barndom med mina barns så kan jag se att jag hade större frihet i mycket och att det är en hel del som mina barn inte får göra för att _jag_ är rädd.

I en artikel i AB försöker barnpsykologen Malin Bergström få oss att släppa lite på vårat överbeskyddande eftersom det riskerar att hämma barnen. Men det är det som är grejen, även om jag vet att mina barn skulle må bra av att få ta mer ansvar och få mer frihet så är det skitläskigt att ge dem det. Det är alla dessa "Tänk om" som gör att man fegar ur och fortsätter beskydda dem mot allt möjligt och omöjligt. Nästa problem är att vi är två i vår familj om att vara lite överbeskyddande. Sambon har några gånger blivit riktigt upprörd över att jag vågat släppa iväg dem på saker som han aldrig skulle ha vågat och vice versa.

Nu är jag i alla fall medveten om problemet så nu får jag försöka arbeta på att släppa mitt kontrollbehov en aning och försöka bearbeta sambon att göra likadant. Som tur är bor vi rätt skyddat så det börde inte bli allt för svårt att börja med att ge dem mera frihet....

Jäkla fusk- undersökningar!

Cambridge University har gjort en studie där de konstaterar att amerikaner tycker att familjelivet blir lidande om kvinnorna förvärvsarbetar. Det är väl klart som förbannat korvspad att det blir mindre bullbak och hemkokt äppelmos om både mannen och kvinnan arbetar heltid. Med andra ord blir familjelivet lika j-a lidande om mannen förvärvsarbetar!

Lördagshandling

Åkte på att köra in till stan för att storhandla mat. Eftersom jag samtidigt var tvungen att byta ut äldsta dotterns nyinköpta skor till en större storlek blev det att jag fick gå en sväng i Södertälje centrum också.

Det är rea precis överallt och överallt ser det likadant ut, det är bara s-k-i-t kvar. Lyckades inte få med mig en enda reapryl hem. I stället plockade jag åt mig 4 pocket - betala för 3 på akademibokhandeln.

De jag köpte var:





Förutom böcker köpte jag också en mascara från apoteket! Fick med deras mascara i en tidning (Glamour?) och den blev faktiskt en favorit. Lite otippat kanske, köpa smink på apoteket, tror ni man kan få sånt på högkostnadskortet?


fredag 8 augusti 2008

Nydöpt flotte

Barnen, deras kompis och kompisens morfar har byggt en flotte idag. Bara så där! Barnen hittade en gamal ritning på en flotte och vill direkt prova på att bygga en. Medans morfar blev satt på att snickra sprang ungarna omkring och frågade grannar efter tomma dunkar som de kunde ha under flotten. Det var nog en och en annan mäskluktande dunk som blev hastigt ursköljd misstänker jag ;-)

Nu på kvällen var flotten färdigbygd och blev snabbt döpt till Hälge (?) och testad. Barnens mindre modiga föräldrar satte på dem flytvästar och stod iförda jackor och tittade på....





Vill man inte se på OS kan man gå på trav

Enda skillnaden är att OS är aningens mer intressant att titta på än pesttrist trav. Borde man inte kunna jämföra trav med speedway? Båda sporterna innebär att man tar sig runt, runt, runt en bana och bara de som är riktigt insatta förstår vad som gör det hela... ja, jag vet inte, intressant kanske?

Per Nicklasson på sportbladet ifrågasätter varför inte stockholmarna går och tittar mer på trav och nämner att publiksiffrorna bara kommer att ligga på 4- 5000. Va?! 4- 5000 människor som tycker att trav är så intressant (eller vinstbringande?) att de åker och tittar tycker jag är imponerande.

Själv håller jag mig nog till OS i helgen.

Så var OS invigt...

Själv tycker jag att det kan vara riktigt riktigt kul att titta på OS på TV även om jag inte håller varken tummar eller tår för att det ska gå speciellt bra för Sverige. (Tror helt enkelt truppen är för svag) Pratar jag med svärmor däremot så är hon mer orolig för att det ska hända något under OS i Peking. Hon, och även andra också för den delen, tycker att hela norden skulle ha bojkottat OS just pga av terror- risken.

Terroristerna själva verkar också flagga för att de kommer att göra allt för att spränga något i luften, bilar, bussar, arenor, what ever. Riskanalytiker försöker lugna genom att säga "Risken är inte speciellt stor" Jag tror inte en kommentar av den typen lugnar de människor som är oroliga.

Nu får vi väl bara sitta på våra häckar och hoppas att riskanalytikerna har rätt, trots deras väldigt försiktiga lugnande, för nu är det igång!

Psykbryt

Ringde till sambon, han var då på stan med barnen och deras kompis för att handla inför skolstarten.

- Hallå!?
- Hej, hur går det?
- (trött suck) Ja.....
- Ja vaddå?
- Ja, vad ska man säga...
- Men vaddå, går det inget bra?
- Bra och bra, jag håller ju på att få psykbryt!

Samtalet slutade med att han informerade mig om att det nu var sluthandlat och eftersom äldsta dottern fortfarande inte hittat några skor som passade (hennes smak) så skulle hon i höst och vinter få gå med ett par raggsocker inuti en plastpåse för nu var han på väg hem.

Kanske lika bra det.

torsdag 7 augusti 2008

Shoppande sambo

I morgon ska sambon ta barnen och en kompis till dom med sig in till stan för att köpa nya skolväskor, skor, mappar och annat nödvändigt inför skolstarten. När jag frågade hur det kom sig att han skulle ta även kompisen med sig så svarade han att han tror att det blir lugnare då.

För all del. Han KAN ha rätt men det skulle då gå tvärtemot vad JAG tror. Men det säger jag inte till honom eftersom om jag lägger mig i så finns det risk för att han lackar på mig och så slutar det med att jag får åka och det vill jag inte :-)

Hoppas att dom hittar sköna skor och snygga väskor.


Den här är väl rätt ok? Verkar vara lagom stor för att få plats med läxor och grejer...

onsdag 6 augusti 2008

På tal om att odla...


När vi var utomlands i höstas så åt vi vindruvor. Inget mer med det trodde jag. Det jag inte tänkte på var min smula udda sambo. Han fick nämligen för sig att han skulle odla dessa vindruvor hemma i vårat växthus.

Sagt och gjort. Han spottar alltså ut några kärnor från vindruvorna och sparar kärnorna i sin necessär. Väl hemma har han fått rädda kärnorna flera gånger eftersom jag har varit på väg att slänga dom bruna små muslorteliknande kärnorna som har legat på tork i köksfönstret där han fick för sig att de skulle ligga. Tidigt i våras var han till familjens stora förtjusning ute och planterade de gamla torkade kärnorna i krukor, vattnade och höll tummarna.

Idag går han malligt omkring och sprider klyschor likt "Skrattar bäst som skrattar sist" omkring sig när hans övervintrande kärnor verkar ha pallat trycket och nu faktiskt börjar likna vinrankor....

Ja ja, vi får väl se hur han tänkt sig att de ska överleva en vinter till i sitt nuvarande format säger jag då.


Sambons stolthet och mästerverk....

Rådjursmat

Jag odlar mat till rådjuren hemma hos mig. Jag kan för mitt liv inte komma ihåg vad det är jag planterade i krukan någon gång i våras så risken är stor för att jag upprepar mitt misstag. Första gången rådjuren var här och åt upp blomman hade den inte hunnit slå ut ännu men jag lät resterna av middagen vara kvar i hopp om att den skulle ta sig. Nu var jag ute idag och insåg att det är bara att glömma att någonsin få se vad det var på väg att bli, rådjuren har varit här i natt igen och länsat faten om man säger så...


Ropen skalla - Boktipset till alla!

Gud vad nostalgisk och glad jag blir när jag läser om Stefan Mählqvist, mannen bakom Boktipset.
Kommer ihåg hur frustrerad jag alltid blev när han började läsa en bok och sedan alltid slutade när det började bli spännande. Tror banne mig att det är hans fel/förtjänst att jag blev en sån bokmal.

Jag vill ha tillbaka Boktipset i TV, så får barnen något annat att titta på mellan Hanna Montana och SvampBob!

Tråkmorsan

Barnen, som fortfarande är sommarlovslediga tillsammans med sin pappa, såg mig när jag kom hem. De vinkade plikttroget... och drog iväg. Man rockar inte så hårt i deras värld när de leker med sina kompisar.

Och för all del, jag kan inte klandra dem. Idag hade tydligen ena kompisens pappa varit här i en sjöpolis- båt som de hade fått gå in i och titta sig omkring. Efter det hade de haft teateruppvisning i lekparken och enligt rykten skulle de komplettera sin indianby med en fientlig cowboyby som granne.

Jag vill också vara liten och ha sommarlov!


Del av indianbyn med koja, grillplats och totempåle



Yngsta dottern riggar grillen...

tisdag 5 augusti 2008

Stockholm suger

Sverige är fult och behöver en upprustning skriver Anders Westgårdh. Det står gamla traktorer och rostar och gamlar lagårdar förfaller. Anders beskriver hans väg till Östersund. Själv åkte jag från Enhörna till småland på min semester och det jag såg var helt annorlunda. Motorvägen suger visserligen, men jag kan inte påstå att den var speciellt ful heller, och när man tog av från motorvägen var det rena reklamen.

Inte nog med att vägarna vi åkte på i närheten av Gränna var mysiga med små loppisar, öppna fält och små gårdar här och var. Priserna på hus därnere är dessutom rena rea- priserna för en annan som har blivit van vid att hus ska kosta runt tre miljoner för att inte behöva totalrenoveras det första man gör när man flyttar in.

Just priserna på hus i stockholmstrakten gör att jag blir förbannad bara jag tänker på det. Jag kan inte se en vettig anledning till att det ska vara så jädra dyrt i de här trakterna!? Vad är det som är så fantastiskt med 08- området? Fan, folk köper sommarstugor (som i ärlighetens namn inte är så fantastiska) för ett par miljoner och sen är det ingenting mer med det. För en annan som inte tjänar dessa enorma pengar som andra verkar göra finns det färre och färre anledningar till att bo kvar här uppe, jag vill nedåt i landet! Sälja mitt skrutthus för stora summor pengar till folk som inte har något vettigare att göra för sina pengar och köpa ett dubbelt så stort, i ett dubbelt så härligt område till halva priset. Jag skulle antagligen inte ens behöva gå ner i lön, bara behöva lägga mindre av den på boendet.

Och förresten, nu var ju min färd nedåt i landet vacker men hur orkar man bli irriterad på att folk inte har byggt sin altan "vackert" eller om en hemmagjord skylt är felstavad? Ta lite längre semester nästa gång Anders!

Nu BLÅSER det

Nu börjar det likna något, blåser så träden halvligger ner här på tomten. Känns helt plötsligt som jag faktiskt inte skulle vilja ha semester nu, gud vad snöpligt att ligga på en camping i sådant här väder. Skulle jag dessutom tälta, vilket jag aldrig gjort på en camping, skulle det inte vara något tvivel, jag skulle åka hem. Raka vägen.

måndag 4 augusti 2008

Katt i regn

Inte för att det regnar speciellt mycket men säg den katt som gillar vatten... Hittade vår katt sittandes i hundkojan. I och för sig kul, då kom den till nytta också eftersom hunden vägrar använda den men äldsta dottern sprang genast ut för att rädda in den. Såg inte ut som katten tyckte att det var direkt trist att bli räddad.

Tigerbalsam

Min sambo har haft spänningshuvudvärk i två dagar. Idag tog han upp kampen mot den genom att gnida in nacken med tigerbalsam. Tigerbalsam luktar inte speciellt gott och jag är tveksam till att det kan hjälpa... Men om inte annat kommer varje antydan till förkylning här i familjen vara som bortblåst i morgon eftersom lukten blåser rent näsan hos oss allihopa.

Regn hos mig

Jag tror inte jag är så himla annorlunda än andra människor när jag tycker att det är lite häftigt när det blir ett riktigt oväder. Så mycket regn att det dundrar mot taket och bildas sjöar på marken eftersom den inte hinner suga upp alla vattenmassor. Sitter man inomhus gör det heller ingenting om det blåser så det knakar i väggarna och man efteråt kan se i skogen hur träd har rasat. Det är någonting mäktigt med ett rejält oväder helt enkelt.

Därför är det lite spännande när man läser SMHI:s prognoser om att en klass 1 varning utfärdats pga att det förväntas stora regnmassor.

Så tittar man ut genom fönstret. Visst regnar det, blåser en del också. Men inte 17 är det något häftigt med det här regnandet! Det är bara blött, kallt och lite vindbyar, riktigt kasst sommarväder helt enkelt. Ute på fjärden är det till och med en segelbåt ute och åker, inget spännande alls!


Jag är besviken.

Halvfart på jobbet

Enligt en artikel i DN så bör jag ta det lungt den här veckan.

"Minst tre veckors sammanhängande semester rekommenderas. Plus att "eventuellt fuska lite sista och första jobbveckan" i stället för att "tokjobba", säger Bronsberg. Gå lite på halvfart. Ett råd som i vissa chefers ögon kanske ter sig lätt uppviglande."

Låter helt okej för mig, jag mesfuskar mig igenom veckan för att inte få en hjärtattack (tydligen vedertagna forskningsresultat enligt samma artikel). Om min chef vill behålla mig i livet så har han alltså ingenting att säga till om :-)

Eftersom jag inte fuskade sista veckan, som jag då borde ha gjort, så undrar jag nu om det är okej att jag går på halvfart två veckor istället för den enda rekommenderade?

Första dagen på jobbet

Och tro det eller ej men det var inte så farligt som jag befarade. Rätt ok att komma tillbaka och jobba lite istället för att bara slappa och ha det bra :-)

När jag kom hem visade det sig att sambon har gjort slut på all mjölk! Eftersom kaffe inte är gott utan mjölk och jag lever av kaffe så blir det till att storhandla nu.

söndag 3 augusti 2008

2 finnar på pallen

Två finnar kom på pallplats i dagens Formel-1 lopp i Ungern. Kovalainen vann och Räikkonen kom 3:a. Risken finns att sambon blir smått odräglig i kväll...

Sluta röka

Nog borde man. Det finns mig veterligen inte en enda hållbar anledning till att fortsätta röka. Läste av någon anledning en krönika av Schulman som jag kände igen mig obehagligt mycket i. Men att veta att man borde sluta och att verkligen känna att man kan sluta.... det är inte så jäkla enkelt. Tycker, tyvärr, om det för mycket - än så länge.

Ja just det

Fick även låna med mig en bok från svärmor på semestern. Den hette Inte han! av Sheila O'Flanagan och var en lättläst chic-lit bok. Mer lättläst än bra om man ska vara riktigt ärlig. Är lite halvless på den här genren känner jag.

Linda Skugge

Ibland gillar jag att läsa Linda Skugge. Ofta står hon så långt ifrån mig som bara möjligt när hon skriver om sitt liv och jag brukar sällan hålla med henne. Vem orkar dammsuga som en vansinnig och toksanera huset varje dag liksom? Trots det är hon kul att läsa, hon tycker och tänker som få andra och ibland är det kul att bli lite upprörd ;-)

Läste nu inne på hennes sida om vad hon skulle undervisa i om hon höll föräldragrupper, så här skrev hon:

"Jag borde starta en föräldrakurs, där alla får en enkel manual med sig när de går med tio punkter.1.Barnen växer fort upp, snart är de tio och ber dig dra åt helvete 2. Allt går över 3. Gör så gott du kan etcetera."

Det var ju skitkul! Varför krångla till det, så här basic borde infon vara!

De dödas ljus

Läste en deckare som sambon fått från sitt arbete när vi var i småland. De dödas ljus av Ian Rankin. Trots att jag är van att läsa deckare med viss våldsbeskrivning fick jag faktiskt hoppa över en del _för_ noggrant beskrivna detaljer. Som tur var så var den även riktigt rolig imellanåt så omdömet blir ändå rätt okej.


Jobbångest

Sista dagen på semestern, fy vilken ångest! Tog fram min kalender idag efter att ha vägrat titta i den under fem veckor och upptäckte att jag tydligen börjar arbeta redan klockan 7 i morgon bitti. Klockan 7!! Tur att jag var något mer seriös när jag fortfarande arbetade så att jag kom ihåg att skriva upp den nya tiden, annars hade jag dykt upp på jobbet i vanlig tid klockan 8....